Câteva motive pentru a alege să petreceți Crăciunul în Grecia

    Grecia nu este o destinație în care vă puteți petrece doar sejururi însorite pe durata verii, ci în Grecia vă puteți bucura și de sejururi de neuitat, în timpul anotimpului rece, în special în preajma Sărbătorilor de Iarnă. În timpul sejurului în Grecia, veți observa în piețe, în mall-uri și în magazine figura familiară a lui Moș Crăciun, simpaticul bătrânel care aduce daruri copiilor cuminți și nu numai. Deși grecii moderni au adoptat tradiția darurilor aduse de moșul care trăiește la Polul Nord și se îmbracă în roșu, Crăciunul este asociat la greci cu un alt personaj, anume Sfântul Vasile. Sfântul este cunoscut pentru grija pe care o acorda celor nevoiași, precum și pentru construcția unui spital, în care erau tratați săracii. În Grecia, Sărbătoarea Crăciunului este petrecută cu mese în familie, dulciuri și multă veselie. Crăciunul în Grecia se deosebește prin faptul că este lipsit de cadouri, grecii oferindu-și cadouri de Revelion, când se sărbătorește Aghios Vasilis. În noaptea dintre ani, grecii mănâncă o prăjitură tradițională, numită Vasilopita, care conține în interiorul său o monedă. Se crede că acela care nimerește moneda va avea parte de noroc în anul ce vine. Se crede că și această tradiție are legătură cu Sfântul Vasile. Legenda spune că sfântul ar fi intrat în posesia unor bunuri ca aparțineau locuitorilor Cezareei, însă fără să știe ce și cui aparținea. Prin urmare, sfântul s-a gândit să le introducă în aluat copt, iar apoi le-a dat oamenilor. Un loc important în calendarul Sărbătorilor de Iarnă îl are și Sfântul Nicolae, patronul marinarilor. Cu această ocazie, bărcile sunt frumos decorate, amplasate adesea în locul brazilor de Crăciun. În trecut, soțiile și copiii marinarilor confecționau bărci în miniatură, care aveau rol decorativ. În prezent, în porturi veți observa bărci în mărime naturală, decorate cu lumini, iar în piețe, în special în cele din orașele litorale și în cele din insule, sunt dispuse bărci de dimensiuni mai mici. Desigur, în Grecia veți observa și brazi de Crăciun, dar nu atât de numeroși ca în alte orașe europene.

 poza

   Dacă veți alege să petreceți Crăciunul în Grecia, nu trebuie să vă îngrijorați, deoarece nu veți simți lipsa colindelor de Crăciun. Grecii au și ei o serie de cântece tradiționale care sunt interpretate în noaptea de Crăciun, acestea numindu-se Kalanda. Aceste colinde își au tradiția în cântecele romane și bizantine, textul lor amintind de evenimentele ce au avut loc în preajma nașterii lui Iisus Hristos. Colindele sunt cântate în special de către copii, care la schimb primesc dulciuri sau bani de buzunar. La fel ca și în România, acestea sunt cântate cu trei ocazii: în ajun și în ziua de Crăciun, în ajun și în ziua de Anul Nou, precum și de Bobotează. Deși Revelionul marchează sfârșitul unui an, Sărbătorile de iarnă continuă și după această zi. În ziua de 6 ianuarie, grecii sărbătoresc Epifania (Botezul Domnului), cunoscută și ca Teofania sau Ta Fota. Cu această sărbătoare se sfârșesc Sărbătorile de Iarnă ale grecilor. Cu acest prilej, copiii merg din ușă în ușă și vestesc Botezul Domnului. Lângă apele de pe teritoriul Greciei se celebrează slujbe, iar preoții sfințesc apa, iar apoi aruncă în valurile ei o cruce. Mai mulți tineri se aruncă pentru a recupera crucea, iar cel care reușește să o recupereze este binecuvântat de către preot și primește bani de la mulțime. Dacă veți petrece Sărbătorile de Iarnă în Grecia, veți avea ocazia să descoperiți și preparatele tradiționale pe care le consumă grecii în această perioadă. Preparatele variază în funcție de regiune, însă preparatele pe bază de carne de porc sunt cele mai des întâlnite, urmate de curcanul umplut, vin fiert, raki cu miere și vasilopita. Grecii au și câteva dulciuri tradiționale, printre acestea se situează Kourampies, un dulce asemănător cu fursecurile, care are în compoziție migdale și sirop de trandafir și se servește cu mult zahăr pudră. Melomakarona este o prăjitură însiropată, ingredientul său principal fiind mierea, aceasta are o glazură de nucă.

 poza

 

Cele mai populare 10 festivaluri din Grecia

 Grecii sunt un popor care iubesc distracția.  An de an, Grecia găzduiește o mulțime de festivaluri, mici sau mari. Nu există oraș sau sat din Grecia care să nu aibă propriul său festival.  Unele festivaluri grecești au la bază tradiții vechi de sute de ani, iar multe tradiții și obiceiuri se practică cu sfințenie și astăzi.  Cu toate acestea, în Grecia se organizează și numeroase festivaluri care celebrează arta modernă, muzica, dansul și preparatele tradiționale. Participarea de festivaluri este o metodă plăcută de a descoperi cultura grecească, iar odată ce veți lua parte la unele dintre festivaluri prezentate de noi mai jos, veți descoperi această țară încântătoare într-o lumină diferită.

Citeste mai mult.

Top 10 cele mai populare hoteluri cu spa din Grecia

       Concediile sunt perioadele perfecte în care vă puteți concentra asupra sănătății fizice și psihice. Astfel, puteți opta pentru o unitate de cazare dotată cu centru spa, astfel încât să vă puteți bucura atât de distracție, timp petrecut pe plajă, cât și de relaxare într-un cadru specializat. În cadrul hotelurilor cu centre spa, turiștii se vor putea relaxa, vor putea să elimine toxine din corp, să-și îmbunătățească somnul, să-și îmbunătățească imunitatea, să reducă anumite dureri și să-și îmbunătățească aspectul pielii.

Citeste mai mult.

Grecia: top cele mai bune parcuri acvatice

     În cazul în care plănuiți un sejur în Grecia și doriți ca, pe lângă relaxarea pe plajă și vizitarea diverselor obiective turistice, să vă bucurați și de puțină adrenalină, atunci acest articol vi se potrivește perfect, deoarece este dedicat celor mai populare aquapark-uri din stațiunile grecești.

Citeste mai mult.

Top 15 cele mai bune hoteluri de cinci stele din Grecia

Grecia numără 539 hoteluri de 5 stele. 40% dintre acestea funcționează pe tot parcursul anului, restul de 60% fiind deschise doar în perioada sezonului estival. 70% din hotelurile de 5 stele de pe cuprinsul Greciei sunt amplasate în insule, iar 30% în zona continentală. În cele ce urmează noi am decis să vă prezentăm o parte dintre cele mai bune hoteluri cotate cu 5 stele de pe cuprinsul Greciei.

Citeste mai mult.

Măsuri de protecție împotriva COVID-19 adoptate de către unitățile de cazare din Grecia

Pandemia Covid-19 s-a răspândit surprinzător de repede și a afectat planurile multora dintre noi în ceea ce privește călătoriile și vacanțele. Cu toate acestea, unitățile hoteliere din Grecia au făcut tot posibilul ca turiștii să poată călători și să se poată bucura de vacanța așteptată cu atâta nerăbdare.

Citeste mai mult.

Grecia - cele mai recomandate destinații pentru un sejur alături de persoana iubită

Dacă ați hotărât să vă bucurați de o vacanță alături de persoana iubită, Grecia este o locație ideală pentru a petrece clipe romantice pe malul mării, pe plajele cu nisip fin sau în golfurile izolate de ochii curioșilor și prin satele în care timpul parcă a încremenit. Insulele Ionice sunt una dintre destinațiile pe care vă sugerăm să le aveți în vedere.

Citeste mai mult.

Cele mai populare destinaţii ale Greciei pentru turiştii care vor să se bucure de o viaţă de noapte animată

Este destul de cunoscut faptul că grecii sunt un popor foarte vesel şi dornic de distracţie. Dat fiind acest aspect, turiștii care vor alege Grecia ca destinație de vacanță se vor putea bucura de o viață de noapte vibrantă. În Grecia, vor putea petrece seri cu muzică grecească tradițională, vor putea lua parte la petreceri tematice pe plajă sau la piscină sau se vor putea distra în cele mai celebrele cluburi, unde atmosfera este întreținută de DJ cunoscuți pe plan internațional.

Citeste mai mult.

Informații și recomandări pentru un drum spre Grecia cât mai plăcut

Dacă ați ales să vă bucurați de un sejur în Grecia și cea mai bună variantă de a ajunge la destinație vi se pare mașina personală, noi vă venim în întâmpinarea cu o serie de informații și recomandări care să vă ajute alegeți cel mai potrivit traseu și să vă scutească de eventualele surprize neplăcute care pot apărea de-a lungul drumului. Pentru a ajunge în Grecia cu mașina personală va trebui mai întâi să traversați Bulgaria.

Citeste mai mult.