Informații și recomandări pentru un drum spre Grecia cât mai plăcut

     Dacă ați ales să vă bucurați de un sejur în Grecia și cea mai bună variantă de a ajunge la destinație vi se pare mașina personală, noi vă venim în întâmpinarea cu o serie de informații și recomandări care să să vă ajute alegeți cel mai potrivit traseu și să vă scutească de eventualele surprize neplăcute care pot apărea de-a lungul drumului. Pentru a ajunge în Grecia cu mașina personală va trebui mai întâi să traversați Bulgaria. Din start, este bine să știți că în Bulgaria va trebuie să achitați vigneta, o taxă de drum asemănătoare R0vignetei. Această taxă poate fi cumpărată pentru mai multe zile sau chiar pentru an, prin urmare, în funcție de durata sejurului și eventualele viitoare călătorii, puteți alege cea mai avantajoasă opțiune. De asemenea, vigneta se poate cumpăra și online, evitând astfel timpul de așteptare de la ghișee. În ceea ce privește alimentarea vă recomandăm benzinăriile OMV și Shell, deoarece puteți plăti și cu cardul. Pentru a ajunge pe teritoriul Bulgariei puteți traversa frontieră prin mai multe puncte și anume: Bechet-Oriahovo; Calafat-Vidin, unde taxa de trecere peste pod este de 6 euro/autoturism; Ostrov-Silistra; Vama Veche-Durankulak; Turnu Măgurele-Nikopol și Giugiu-Ruse, cea mai frecventată variantă. Circulă tot felul de povești, mai mult sau mai puțin adevărate, despre poliția din Bulgaria. Veți avea mari șanse să fiți opriți de poliție pe centura Sofiei și în Ruse.

 poza

       În ceea ce privește punctul de trecere a frontierei din Bulgaria spre Grecia, acesta se alege în funcție de perioada în care vă aflați, sezon sau extra-sezon, dar și în funcție de destinația de vacanță. Unul dintre cele mai populare puncte de trecere a frontierei este Kulata-Promahonas. În timpul sezonului estival acest punct poate deveni destul de aglomerat, însă dacă vă îndreptați spre Insulele Ionice, Grecia Continentală și Insulele Sporades considerăm că este cea mai bună variantă. Dacă vă îndreptați spre destinații precum Insula Thassos, Nea Vrasna, Kavala sau Samothraki, atunci cea mai recomandată variantă este Zlatograd-Thermes. De asemenea, dacă doriți să vă bucurați de un sejur în Insula Thassos sau Insula Samothraki, un traseul avantajos este și Svilengrad-Ormenio. Începând cu anul 2013, vă puteți bucura de un nou punct de trecere a frontierei și anume: Kurdzhali-Nimfea-Komotini(Makaza). Traseul acesta este recomandat, în special, turiștilor care se îndreaptă spre Insula Thassos, Insula Samothraki, Kavala, Nea Vrasna, Asprovalta, Skiathos, Insula Skopelos și Atena. Distanța dintre București și Komotini este de aproximativ 490 de kilometri, aceștia putând fi parcurși în 7-8 ore. Pe acest traseu veți parcurge cu circa 100 de kilometri, decât dacă alegeți traseul Kulata-Promahonas. Există însă și un dezavantaj, în timpul sezonului, vama este destul de aglomerată. În cazul în care vămile menționate mai sus menționate sunt prea aglomerate, atunci puteți alege varianta Kapitan Petko Voivoda – Ormenio. Aceasta este o opțiune bună, mai ales, dacă vă îndreptați către Insula Samothraki.

 poza

     Spre deosebire de Bulgaria, în Grecia nu se plătește vigneta, în schimb, se plătesc autostăzile. Trebuie să știți din star că nu toate benzinăriile de pe teritoriul Greciei acceptă plata cu cardul și, de asemenea, este important să țineți cont că nu există multe benzinării cu program non-stop. În continuare vă vom prezenta sucind cele  mai populare autostrăzi ale Greciei. Autostrada A1 - Aegean numără 620 de kilometri și leagă orașul Salonic de Atena, traversând Lamia, Volos și Larissa. Este cea mai costisitoare autostradă elenă. Autostrada A2 – Egnatia Odos se întinde pe o distanță de 670 de kilometri și leagă Turcia de Insulele Ionice, trecând prin Kavala și Salonic. Aceasta este cea mai nouă autostradă de pe teritoriul Greciei. Parcurgând această autostradă veți întâlni o singură benzinărie, amplasată undeva la circa 35 de kilometri de Salonic, astfel încât ar fi bine să aveți plinul făcut înainte de a intra pe autostradă. Autostrada A7 face legătura între Corinth și Kalamata, măsurând per total 205 kilometri. Drumurile de pe teritoriul Greciei sunt foarte bine întreținute și bine semnalizate. În insulele grecești, drumurile sunt destul de înguste, multe dintre ele având bandă dublă continuă, depășirea fiind interzisă. Deoarece vă puteți intersecta oricând cu autocare, vă sfătuim să circulați cu atenție. Limitele de viteză pe teritoriul statului elen sunt următoarele: 50 km/h în localitatea; 90 km/h pe drumurile naţionale şi 130 km/h pe autostrăzi. În ceea ce priveşte radarele, cele mai multe dintre le sunt amplasate în intersecții de drum fără prioritate și la ieșirea din tunelurile de pe autostrăzi. Polițiști greci sunt destul de înțelegători cu turiștii, iar în insulele elene patrulele de poliție se întâlnesc destul de rar, totuși este bine să fiți precauți în permanență.

Cele mai populare 10 festivaluri din Grecia

 Grecii sunt un popor care iubesc distracția.  An de an, Grecia găzduiește o mulțime de festivaluri, mici sau mari. Nu există oraș sau sat din Grecia care să nu aibă propriul său festival.  Unele festivaluri grecești au la bază tradiții vechi de sute de ani, iar multe tradiții și obiceiuri se practică cu sfințenie și astăzi.  Cu toate acestea, în Grecia se organizează și numeroase festivaluri care celebrează arta modernă, muzica, dansul și preparatele tradiționale. Participarea de festivaluri este o metodă plăcută de a descoperi cultura grecească, iar odată ce veți lua parte la unele dintre festivaluri prezentate de noi mai jos, veți descoperi această țară încântătoare într-o lumină diferită.

Citeste mai mult.

Top 10 cele mai populare hoteluri cu spa din Grecia

       Concediile sunt perioadele perfecte în care vă puteți concentra asupra sănătății fizice și psihice. Astfel, puteți opta pentru o unitate de cazare dotată cu centru spa, astfel încât să vă puteți bucura atât de distracție, timp petrecut pe plajă, cât și de relaxare într-un cadru specializat. În cadrul hotelurilor cu centre spa, turiștii se vor putea relaxa, vor putea să elimine toxine din corp, să-și îmbunătățească somnul, să-și îmbunătățească imunitatea, să reducă anumite dureri și să-și îmbunătățească aspectul pielii.

Citeste mai mult.

Grecia: top cele mai bune parcuri acvatice

     În cazul în care plănuiți un sejur în Grecia și doriți ca, pe lângă relaxarea pe plajă și vizitarea diverselor obiective turistice, să vă bucurați și de puțină adrenalină, atunci acest articol vi se potrivește perfect, deoarece este dedicat celor mai populare aquapark-uri din stațiunile grecești.

Citeste mai mult.

Top 15 cele mai bune hoteluri de cinci stele din Grecia

Grecia numără 539 hoteluri de 5 stele. 40% dintre acestea funcționează pe tot parcursul anului, restul de 60% fiind deschise doar în perioada sezonului estival. 70% din hotelurile de 5 stele de pe cuprinsul Greciei sunt amplasate în insule, iar 30% în zona continentală. În cele ce urmează noi am decis să vă prezentăm o parte dintre cele mai bune hoteluri cotate cu 5 stele de pe cuprinsul Greciei.

Citeste mai mult.

Câteva motive pentru a alege să petreceți Crăciunul în Grecia

Grecia nu este o destinație în care vă puteți petrece doar sejururi însorite pe durata verii, ci în Grecia vă puteți bucura și de sejururi de neuitat, în timpul anotimpului rece, în special în preajma Sărbătorilor de Iarnă.

Citeste mai mult.

Măsuri de protecție împotriva COVID-19 adoptate de către unitățile de cazare din Grecia

Pandemia Covid-19 s-a răspândit surprinzător de repede și a afectat planurile multora dintre noi în ceea ce privește călătoriile și vacanțele. Cu toate acestea, unitățile hoteliere din Grecia au făcut tot posibilul ca turiștii să poată călători și să se poată bucura de vacanța așteptată cu atâta nerăbdare.

Citeste mai mult.

Grecia - cele mai recomandate destinații pentru un sejur alături de persoana iubită

Dacă ați hotărât să vă bucurați de o vacanță alături de persoana iubită, Grecia este o locație ideală pentru a petrece clipe romantice pe malul mării, pe plajele cu nisip fin sau în golfurile izolate de ochii curioșilor și prin satele în care timpul parcă a încremenit. Insulele Ionice sunt una dintre destinațiile pe care vă sugerăm să le aveți în vedere.

Citeste mai mult.

Cele mai populare destinaţii ale Greciei pentru turiştii care vor să se bucure de o viaţă de noapte animată

Este destul de cunoscut faptul că grecii sunt un popor foarte vesel şi dornic de distracţie. Dat fiind acest aspect, turiștii care vor alege Grecia ca destinație de vacanță se vor putea bucura de o viață de noapte vibrantă. În Grecia, vor putea petrece seri cu muzică grecească tradițională, vor putea lua parte la petreceri tematice pe plajă sau la piscină sau se vor putea distra în cele mai celebrele cluburi, unde atmosfera este întreținută de DJ cunoscuți pe plan internațional.

Citeste mai mult.